onsdag 1 mars 2017

Hennes nya namn


Hennes nya namn är del två i Neapelkvartetten av Elena Ferrante. Den första delen heter Min fantastiska väninna. Om man är sugen på att börja läsa Neapelkvartetten finns båda böckerna på bokrean både på Adlibris och Bokus

Del två i livskrönikan om vännerna Elena och Lila startar där den första delen avslutades, med Lilas bröllop. Lilas äktenskap blir inte som förväntat och nya krav ställs på Elena, att finnas där som väninna. De spenderar en sommar tillsammans vid kusten där Lila inleder en kärleksrelation med Elenas barndomskärlek, Nino. Trots att hon är gift. Elena tvingas se på och täcka upp för att Lila ska kunna träffa sin älskare. Deras ständiga inbördes tävlande tar flickorna i två olika livsriktningar. Elena satsar på utbildning och lämnar Neapel i några år. 

Det är svårt att säga vad som är så bra med böckerna om Elena och Lila. Författaren sätter fingret på allt som kan vara komplicerat i en vänskapsrelation och uppmärksammar att livet inte alltid blir som man tänkt sig. Lila vill inget annat än att utbilda sig men är fast i rollen som hemmafru. Elena som har alla förutsättningar att få en lyckad karriär, är avundsjuk på Lila för att hon hittat en rik man. Med tanke på hur boken slutade tror jag dock att situationen kommer att kastas om ännu en gång väninnorna emellan i den nästkommande boken Den som stannar, den som går. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar