fredag 9 december 2016

1947


1947 av Elisabeth Åsbrink handlar om året 1947. Ett händelserikt år för världsläget. Ett år där det togs beslut som påverkar oss än i dag. Som vi fortfarande kan se spår av. Den innehåller berättelser från alla världens hörn samtidigt som den är personlig. Författaren berättar om sin egen pappa, en av de stadslösa judar som överlevt förintelsen. Trots att boken utspelar sig för nästan 70 år sedan är den ytterst aktuell idag. 

Historierna i boken engagerar mig. Jag vill läsa vidare om de olika personerna, länderna och händelserna. De olika fragmenten i historien är sammanvävda på ett bra sätt. Världen är som ett domino, där en händelse utlöser en annan. Men den behandlar inte bara världspolitik utan även flera kulturpersonligheter. Hur de kunde skapa sina verk utifrån den samtid de levde i. I efterskalven av andra världskriget. 

Jag kan verkligen rekommendera 1947. Den är en utmärkt julklapp till den vetgirige. Vill du läsa den finns den hos Adlibris och Bokus.

1 kommentar:

  1. Den här verkar intressant! Blir nog att kolla upp om den finns på biblioteket nu, ibland är det ju ett förstasteg för att eventuellt köpa en bok som denna. Säkert perfekt att ge bort i present också. Tack för tips. :)

    SvaraRadera