tisdag 8 september 2015

Det som inte dödar oss


Så har även jag läst David Lagercrantz Det som inte dödar oss. Den omdebatterade boken. Detta på grund av att författaren valt att skriva vidare på Stieg Larssons Milleniumtriologi. Jag läste Millenimböckerna i samband med att de skulle filmatiseras på svenska. Visst märks det att det inte är Lagercrantz orginalkaraktärer, att miljöerna inte är hans från början. Tidigt i boken får jag som läsare känslan av att han försöker övertyga mig om att han känner karaktärerna väl. Detta i form av olika samtal och sysslor karaktärerna emellan. Genom hela boken går det som en röd tråd från de tidigare böckerna. Den innehåller män som hatar kvinnor, alla kända platser i Stockholm och stora doser av Lisbeth Salanders egenheter. 

Boken inleds (såklart) med att Mikael Blomkvist hamnar i händelsernas centrum. Han befinner sig på fel plats vid rätt tillfälle. Det blir uppstarten på en historia där en hel del skilda karaktärers öden vävs samman via nätet. Datorn är just den stora skådeplatsen för boken. Datorn som är Lisbeth Salanders hemmaarena, hennes specialitet. Förutom Salander och Blomkvist finns det flera unika karaktärer som driver historien framåt. Camilla, Lisbeths syster gör entré, matematikern Frans Balder, hans autistiske son August, August mamma som är tillsammans med en alkoholiserad skådespelare och en och annan hacker från USA som får besök på sin server. Självklart dyker även kommissarie Jan Bublanski upp när Blomkvist är inblandad. 

Boken har en spännande grundhistoria efter en kriminalromans kriterier. Men det känns lite konstigt att läsa om Larssons karaktärer i en annan tappning. Det är en känsla som följer med mig genom den cirka 400 sidor tjocka boken. 

Slutligen lämnar boken en del frågetecken, allt blir inte utrett. Det tyder på en uppföljare. Vi får väl se hur det blir med den saken...

Vill du läsa boken finns den att köpa både hos Bokus och Adlibris

2 kommentarer:

  1. Gillade millenium böckerna läste dem för ca7 år sedan. Ska nog läsa denna bok på sikt 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Den är rätt modern! :-)

      Radera