tisdag 4 augusti 2015

Sörja för de sina


Sörja för de sina är del två i Kristina Sandbergs triologin om hemmafrun Maj. Tidigare i somras läste jag del ett Att föda ett barn.

Maj är en hemmafru i början av 40-talet. Man kan inte säga att hon riktigt valt det själv eftersom hon i första boken blir oplanerat gravid med Tomas. Tomas är äldre en Maj och fabrikörsson. Maj kommer från betydligt enklare förhållanden. För att inte skapa skandal ställer Tomas upp och gifter sig med Maj. Tillsammans får de dottern Anita. Maj bedriver en ständig kamp för att passa in i Tomas kretsar med familj och vänner. Hon kämpar hårt för att vara helt klanderfri. Ständigt oroar hon sig för att göra fel och inte duga.

I bok två får man fortsätta att följa Majs kamp för att vara den perfekta hemmafrun. Men det är inte helt smärtfritt. Den ständiga oron finns fortfarande där. Maj går tillsammans med sin familj igenom en rad olika faser och som läsare får man följa hennes tankar och funderingar.

Jag lyssnade på Kristina Sandbergs sommarprat i P1. Det var ett intressant prat där hon berättade om sin inspiration till romanfiguren Maj, nämligen sina äldre kvinnliga släktingar. Det finns mycket att fundera över i det som Sandberg skriver om. Många av de frågor som Maj har är tidlösa. Frågor som rör kvinnokroppen, barnuppfostran och självbilden. Jag kan relatera till delar av Majs funderingar även om jag inte upplevt flera av de faser som hon har.

Den tredje boken i romanserien om Maj heter Liv till varje pris. Eftersom Sörja för de sina slutade med lite av en cliffhanger kommer jag snarast att köpa den för att läsa vidare.

Boken finns till exempel på Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar