söndag 23 augusti 2015

Liv till varje prisSå är triologin om Maj utläst. Serien är skriven av Kristina Sandberg och den tredje boken heter Liv till varje pris. Just den här boken fick Augustpriset 2014.  I serien får man följa en hemmafrus vardag, från 30-tal till 60-tal.

Majs trygghet ruckas. Maken Tomas har svårt att hålla sig nykter och även hans anställning svajar. Företaget han jobbar på blir först uppköpt och sedan omgjort vilket leder till att Tomas förlorar jobbet. Hur ska det nu gå för familjen? Kan Maj, trots att hon gått hemma större delen av sitt vuxna liv, vara med och bidra till hushållskassan? Tiden då boken utspelar sig är också en tid då mycket av det Maj står för förändras. Det är inte lika viktigt att ha ett skinande rent hem och kunna baka de perfekta kakorna. Kvinnan ska ut i yrkeslivet. De båda barnen Anita och Lasse börjar bli vuxna och möter alla de bestyr som hör åldern till. Majs tankar kretsar kring hur det ska gå för dem. Kommer de att träffa en partner? Vad tycker partnern om henne? Vad ska hon laga för mat till dem när de kommer över?

Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör att jag fastnat i serien om Maj. Det samhälle som hon verkar i är så olikt det jag möter dagligen. Normen ser helt annorlunda ut. Kanske är det för att det är en del av kvinnohistorien. Kanske fångas jag av hennes öde och hur det utformar hennes liv. Boken handlar helt enkelt om livet och livet är ju något vi alla kan relatera till.

Boken finns bland annat att köpa på Bokus eller Adibris.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar