söndag 30 augusti 2015

Gurun i PomonadalenGurun i Pomonadalen är del tre i Mikael Bergstrands serie om Göran Borg. De två tidigare böckerna heter Delhis vackraste händer och Dimma över Darjeeling

Bergstrand skriver om Indien. Det är böcker fyllda med myllrande gator, religiösa krockar och kryddiga maträtter. Den tredje och avslutande boken skiljer sig från sina föregångare då den främst utspelar sig i Sverige. Boken börjar där den förra slutar. Göran Borg befinner sig på sin vän Yogis bröllop. Han blir medbjuden på brudparets bröllopsresa och får se och uppleva flera av Indiens mest kända sevärdheter och kännetecken. Efter en upplevelserik resa blir det dags för Göran att åka hem. Väl hemma i Sverige har han svårt att skapa en dräglig vardag. Han är arbetslös, överkonsumerar alkohol och förvirrad i sin relation. När livet som mest står och stampar i sin gråhet dyker Yogi upp vid dörren. I Malmö.

Relationen mellan Göran och Yogi är varm och humoristisk. Yogi försöker ständigt få Göran att förändra sina levnadsvanor och se saker ur andra perspektiv. Yogis egna perspektiv på Sverige är helt klart det bästa med boken. Så mycket av det man själv tar för givet ger han rappa kommentarer om och har funderingar över. Även Görans deltagande på bröllopsresan roar mig då läsaren får möta flera kända delar av Indien. Till exempel beger sig den lilla gruppen till Ganges, den heliga floden. En flod som är förorenad men som hinduerna anser så helig att de till och med dricker vattnet i den. Just detta gör Yogi och blir några timmar senare magsjuk. När Göran påpekar för honom att han kanske inte borde druckit vattnet svarar Yogi att vattnet snarare förhindrat en värre magsjuka. Han menar att det måste bero på den vegetariska maträtt de äter för stunden. När Yogi kommer till Sverige försöker han även att göra affär med butikskedjan Indiska genom att försöka göra dem till en återförsäljare av de Pashminasjalar han fraktat med sig från hemlandet. Butikspersonalen hänvisar till huvudkontoret, leverantörer och avtal. Yogi kan inte förstå svårigheterna. I hans kultur är det bara att sälja om man har någon eftertraktad vara. 

Är man en indienresenär ska man absolut läsa serien. 

Boken finns att köpa på till exempel Bokus och Adlibris.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar