måndag 27 juli 2015

Kaffe med rån


Catharina Ingelman-Sundberg har skrivit boken Kaffe med rån. En berättelse om ett gäng pensionärer som inte trivs på sitt ålderdomshem. Ägaren till hemmet försöker hela tiden att vara så sparsam som möjligt vilket drabbar pensionärerna. En grupp på fem personer bestämmer sig därför att ta saken i egna händer. De planerar att utföra ett brott. Skulle de hamna i fängelse spelar de egentligen ingen roll eftersom det är allmänt känt att fångar har det bättre i fängelset än vad de har det. Så bildas pensionärsligan.

Boken ger mig många goda skratt men den får mig också att tänka på fördomar. Ett tydligt tema i boken är att de äldre kan planera och utföra sina brott i lugn och ro, utan att bli misstänka. Gamla människor sitter ju bara på hem och dricker kaffe med dopp. Karaktärerna utnyttjar såklart sin ålder. Men åldern är inte bara en fördel utan sätter också käppar i hjulen på pensionärsligan.

Författaren använder sig av cliffhangers på ett skickligt sätt. Det genom att växla mellan personerna i pensionärsligan men även varva med andra personer. Det gör att berättelsen löper framåt och får mig att vilja läsa mer.

Det finns även en uppföljare som heter Låna är silver, råna är guld. Den kommer jag att läsa senare i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar